Amerikaanse studie: anti-migraine apparaat meet zich met de beste pijnstillers - migraineoplossing.nl
  • 29 NOV 18
  • 4
  Amerikaanse studie: anti-migraine apparaat meet zich met de beste pijnstillers

  Amerikaanse studie: anti-migraine apparaat meet zich met de beste pijnstillers

  VUGHT/LUIK – Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek leidt een behandeling met een medische neurostimulator tijdens een migraineaanval tot een afname van de pijn. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het neurologische tijdschrift Cephalalgia. De betreffende neurostimulator brengt een tweevoudige aanpak van migraine: acute pijnbestrijding en preventie. Daarmee kan deze methode voorzien in een onvervulde behoefte van veel migrainepatiënten.

  Het onderzoek, dat plaatsvond in de universiteitsklinieken van o.a. Columbia en Yale, toont aan dat 68% van de gebruikers na één uur behandeling een aanzienlijke verlichting van de pijn heeft. Van deze groep is bijna de helft zelfs volledig pijnvrij. Met deze resultaten doet de behandelmethode niet onder voor triptanen, de meest gangbare groep aanvalsmedicijnen. Naast de pijnverlichting is er de preventieve werking van de neurostimulator, die reeds in eerdere studies werd aangetoond. Bij trouw gebruik (20 minuten per dag) nemen aantal, duur en pijn van migraineaanvallen af. Een belangrijk voordeel van elektrostimulatie is de veiligheid: slechts 4,3% van de gebruikers meldt lichte bijwerkingen. Daarnaast zijn er geen lange termijn effecten.

  Onvervulde behoefte

  ‘Neurologen hebben beschikking over een breed arsenaal aanvals- en preventieve medicatie’ zegt Hans Kerssemakers, directeur van Lux Medical, dat de neurostimulator (Cefaly Dual) in Nederland op de markt brengt. ‘Voor een aanzienlijk deel van de patiënten werkt medicatie echter onvoldoende of geeft het teveel bijwerkingen’. Kerssemakers geeft daarbij als voorbeeld de verergering van de hoofdpijnklachten bij overgebruik van pijnmedicatie, die de patiënt in een vicieuze cirkel brengen. ‘Verder zijn er nog de patiënten die de medicatie niet mogen gebruiken, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten of tijdens de zwangerschap. De neurostimulator is voor al deze groepen een veilig en effectief antwoord op een onvervulde behoefte.’

  Hoofdpijncentra

  Cefaly heeft inmiddels ook bij veel neurologen een plek gekregen als alternatief voor of aanvulling op medicatie. Lux Medical werkt inmiddels samen met 33 van de 40 gespecialiseerde Nederlandse hoofdpijncentra, die de neurostimulator op proef kunnen voorschrijven aan hun patiënten.

  Uitprobeerprogramma

  Lux Medical hecht er veel waarde aan dat alleen tevreden gebruikers de neurostimulator aanschaffen en om die reden is een uitprobeerprogramma opgezet. Gebruikers kunnen middels huur van het apparaat hun ervaring opdoen.

  Over de producent

  De neurostimulator is een product van het Belgische medische bedrijf Cefaly Technology SPRL. Het wordt in Nederland en Vlaanderen op de markt gebracht door Lux Medical B.V. www.cefaly.nl

  Leave a reply →
 • Posted by Martine Verlies on 30 november 2018, 15:15

  Dit apparaat werkt super, na jaren van de ene aanval na de andere is mijn dochter, pil en pijnvrij door haar Cefaly, het is haar beste maatje! Spijtig dat de neurologen dit niet meer voorstellen/gebruiken. Ook wij hebben het "ontdekt" via een vriend, niet via de neuroloog, noch de behandelende professor, zonde, want Cefaly zou zo veel meer mensen kunnen helpen!

  Reply →
  • Posted by Redactie on 30 november 2018, 15:38
   in reply to Martine Verlies

   Het wordt gelukkig steeds vaker ingezet en geadviseerd door neurologen, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Het besef groeit dat Cefaly de beste combinatie geeft van effectiviteit en veiligheid.

   Reply →
 • Posted by P.J. van Kampen on 18 december 2018, 11:57

  Interessan, zeker als je zoals ik allergisch bent voor triptanen. Wat doet het voor de bijverschijnselen van een aanval, zoals overgevoeligheid voor licht, geluid, geur? Misselijkheid, overgeven?

  Reply →
  • Posted by Nienke van Kerkhof on 22 juni 2019, 06:47
   in reply to P.J. van Kampen

   Bij mij trekken de bijverschijnselen weg. Niet altijd gaat de migraine over maar ik kan redelijk functioneren en met de cefaly op wordt ik niet misselijk en je kan hem in principe een dag ophouden als dat moet. Hierdoor kan ik in ieder geval altijd later nog een medicatie innemen. Wel moet ik zeggen dat de mevrouw op het plaatje hem niet aan heeft staan want bij mij trekken mijn wenkbrauwen toch vreemd omhoog.

   Reply →

Leave a reply

Cancel reply