Vraag: hoe effectief is Cefaly bij migraine? - migraineoplossing.nl
  • 12 FEB 17
  • 1
  Vraag: hoe effectief is Cefaly bij migraine?

  Vraag: hoe effectief is Cefaly bij migraine?

  De Cefaly neurostimulator is inmiddels een bekend hulpmiddel voor preventie en pijnverlichting bij migraine en hoofdpijn. Maar hoe effectief is dit middel nou eigenlijk? We hebben hier vanuit drie invalshoeken naar gekeken en geconcludeerd dat wanneer men de behandeling trouw uitvoert, de kans op succes op ruim 70% ligt. Onder succes wordt verstaan: een aanmerkelijke vermindering van de pijn en minstens een halvering van de frequentie van de migraineaanvallen. 

  Trouw gebruik
  De Cefaly kan op twee manieren worden ingezet: tijdens hoofdpijn/migraine in programma P1 om pijn te verlichten en op pijnvrije dagen in programma P2 (20 minuten per dag) om een preventief effect op te bouwen. Dat laatste gebeurt in kleine stapjes en de eerste effecten worden merkbaar na 20 dagen.

  1. De Nederlandse consument
  Het overgrote deel van de 2.500 gebruikers van Cefaly in Nederland heeft het apparaat aangeschaft na een uitprobeerperiode, waarin men de Cefaly 40 dagen kan huren. Na de huurperiode kan gekozen worden voor aanschaf of terugsturen. In Nederland gaat 60% van de mensen die Cefaly uitproberen over tot aanschaf. Dat de kans op succes nog groter is, heeft te maken met therapietrouw. Alle teruggestuurde Cefaly apparaten worden na ontvangst uitgelezen waarbij te zien is, in welke mate de Cefaly is ingezet volgens het voorgeschreven gebruik (20 minuten per dag). Als iemand hier meer dan 50% onder zit, is de therapie niet goed gevolgd en mag men geen resultaat verwachten. Bij ruim de helft van de gebruikers die het apparaat retourneren is de therapie niet trouw opgevolgd. Wanneer deze groep buiten de berekening wordt gelaten, is het succespercentage meer dan 70%.

  2. Nederlandse hoofdpijncentra
  28 van de 41 gespecialiseerde Nederlandse hoofdpijncentra doen mee aan een neurologieprogramma waarin de patiënten van de centra de Cefaly kunnen uitproberen op advies van de neuroloog. Inmiddels zijn dat er ruim 450. Van de patiënten die de therapie trouw opvolgen gaat 60% door met het gebruik van de Cefaly na de proefperiode. Dat dit succespercentage lager ligt dan het gemiddelde onder de Nederlandse consumenten is waarschijnlijk te verklaren doordat er relatief veel gecompliceerde gevallen van migraine en hoofdpijn in deze groep aanwezig zijn, bijvoorbeeld chronische migraine en medicatie-afhankelijke hoofdpijn.

  3. Ervaringsstudie onder 2.313 patiënten met migraine en hoofdpijn.
  In een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Headache and Pain (2013), werden 2.313 Franse en Belgische Cefaly gebruikers gevraagd naar hun ervaringen. Allen maakten gebruik van het uitprobeerprogramma, waarna 54% van de gebruikers dermate tevreden was dat men over ging tot aanschaf. Van de groep die het apparaat retourneerde was 60% niet trouw geweest aan de therapie. Wordt deze groep wederom buiten beschouwing gelaten, dan is het succespercentage ruim 70%.
  Meer over de klinische studies Cefaly.

  Conclusie:
  De kans dat Cefaly effectief is bij klachten van migraine en hoofdpijn is hoog, zeker als men zich trouw houdt aan de behandeling. Dit betekent echter ook dat de methode sommige mensen niet of onvoldoende helpt. Om die reden is het aan te raden de Cefaly niet direct aan te schaffen maar deze eerst uit te proberen.

  Leave a reply →
 • Posted by Corine on 16 oktober 2018, 06:38

  Werkt het ook bij hormonale migraine/hoofdpijn?

  Hartelijke groet
  Corine

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply